úterý 13. května 2014

Den matek

Babička a já.
Vím, že se slaví někdy na začátku května. Ale pořád si nepamatuji kdy přesně a tak si většinou na přání vzpomenu pozdě. A tak i můj dnešní příspěvek je s malým zpožděním.

Zjišťuji, že se v mnohém podobám mé mamce a babičce. Obě mě toho spoustu naučily a já to teď dělám naprosto automaticky. Babička nás učila základním povinnostem v domácnosti, byla první, kdo se nás po příchodu domů ptal, jak jsme se měli ve škole (naši tou dobou začínali podnikat a tak byli většinou v práci, když jsme se vraceli ze školy), každé prázdniny si nás brala na 2 měsíce na chalupu a užívala si nás. Vždycky říkala, že nejkrásnější doba byla, když jsme chodili do školky. 

Mami nás všechny naučila, že bez boje se z bitvy neodchází a že žádná bitva není předem prohraná. Mnohokrát jsem si na to vzpomněla na vysoké škole, kde nám při zkouškách vyučující házeli klacky pod nohy. Prostě jsem se vždy po neúspěšné zkoušce oklepala a zapsala se na další termín a s úsměvem přišla na druhý pokus.

Mami a já jako novorozeně.
Často jsme o víkendech jezdili na výlety, ale také jsme museli každý doma přiložit ruku k dílu. Mami i babi nás učily, že se práce sama neudělá a že zábava je až po vykonané práci. A podobně to teď děláme také. Jeden víkend si užíváme výlety a domácí práce jdou stranou. Jiný víkend je naopak pracovní.
S babičkou a ségrou po promoci.


A jaká jsem já máma? 
Mami a já - podoba čistě náhodná.
Často jsem netrpělivá a výbušná (což bych po vzoru mamky a babičky být neměla), nedodržuji 100% zásady zdravé výživy dětí (Járovi občas neslané jídlo nechutná a raději si dá sušenku), nějaké to sprosté slovo mi z pusy taky vyletí. A když Jari bezdůvodně řve, umím jeho řev vytěsnit a dělat, že ho neslyším a nevidím. Občas potřebuji vypnout a dělat něco jiného než jen měnit plenky nebo si hrát s mašinkami. Ale když už mám moc dlouho vypnuto, zase se na ty plenky a mašinky těším. Večer před usnutím si prohlédnu pár fotek Jarinka a teprve potom jdu spát.

Rozhodně tedy nejsem ideální a perfektní máma a nikdy jí ani nebudu. Ale už několik měsíců mě moje nová životní role dost baví a užívám si jí. 



2 komentáře:

  1. Ahoj Hani,
    asi žádná správná máma si nemyslí, že je ideální a perfektní. Naštěstí "ideální a perfektní máma" neznamená máma bez chybičky, "ideální a perfektní mámy" jsou ty, které jejich děti volají když je jim úzko, a se kterými se chtějí dělit o svojí radost když jsou šťastné.
    Krásný článek!
    O.

    OdpovědětVymazat