středa 2. dubna 2014

Naše oblíbené knihy

V dubnu (2.4.) se slaví mezinárodní den dětské knihy. Jari už si nějakou dobu rád prohlíží knížky a teď si je společně i „čteme“. On na obrázku hledá, to co zná a naopak ukazuje na neznámé a chce to ode mne pojmenovat. Čteme si většinou, když už je trochu unavený a díky únavě vydrží chvíli sedět. Z původních několika málo minut jsme se dopracovali na hezkých 20 minut čtení. 

Včera mě překvapil, když našel oblíbenou knížku „Kdo se schovává na dvorku“ a říkal mi, kdo je za vrátky ještě dřív než vrátka otevřel. Je vidět, že si začíná pamatovat nejen jednotlivá zvířátka, ale že už vnímá obrázek jako celek.

Mezi momentálně oblíbené knížky patří tyto:

Kdo se schovává na dvorku 
Díky malému formátu jí s sebou mohu nosit v přebalovací tašce. Járu baví překvapení, kdo asi je schovaný za plotem, v kurníku, ve chlívku… Skvělá na poznávání domácích zvířat. Z této série ještě máme u babičky „Kdo se schovává v lese“.


Knížky z krabičky
Dostali jsme je jako dárek, když byl Jari ještě malé miminko. A od té doby ho tyto knížky baví. Nejdříve ho bavilo si je jen tak držet, pak je začal vysypávat a hrál si s krabičkou. A nakonec objevil jejich další kouzlo – obrázky uvnitř. V krabičce je 6 knížek, které jsou tematicky rozdělené – Mláďata, Počítání, Zvířata, Barvičky, V obchodě a Na statku. Mezi nejoblíbenější patří Mláďata, Zvířata a Na statku.

Hledej krtka na cestách
Krtek jako filmová hvězda u nás zatím moc neuspěl. Ale jako literární hrdina ano. A obzvláště v této knížce (knížek s Krtkem máme více). Knížka je skvělá na poznávání zvířat, dopravních prostředků, městských budov (hledej kostel, dům, nádraží, trafiku…), lidí (hledej pána, kluka, lyžaře…). A děti na této knížce baví to, že obrázky jsou různě veliké a ony mohou hledat i ty nejmenší detaily.

Moje první knížka – Doprava
Hit posledního týdne. Četli jsme si jí neuvěřitelných 20 minut (kdo zná Jariho, ví, že je to výkon, přimět ho sedět tak dlouho). Knížka je skvělá na hledání dopravních prostředků, lidí, budov, zvířat (většinou psů na obrázcích z města).


Mezi mé oblíbené patří zvláště ty, na které mám hezkou vzpomínku z dětství nebo ty, ze kterých čerpám říkanky nebo předčítám pohádky.

Špalíček pohádek
Povídání o pejskovi a kočičce
Dášeňka čili život štěněte
Paleček
Broučci na pouti
Ferdův slabikář
Děti z Bullerbynu



1 komentář:

  1. Tak u nás teď nejvíce vedou Příběhy včelích medvídků. Přečteme vždy před spaním tři a potom si musíme zazpívat všechny písničky, které v knížce jsou :-)

    Vyštrachala jsem článek z léta a musím se smát, jak se ten výběr u nás téměř nezměnil: http://blogujicimaminy.blogspot.cz/2013/08/cele-cesko-cte-detem-i-my.html. Karkulku si předvádíme na každé procházce, kterou s Eliškou absolvujeme.

    Minulý měsíc vedl Cipísek:-)

    OdpovědětVymazat