pondělí 17. února 2014

Plavání s dětmi

To že mám vodu ráda a že se v ní cítím doslova jako ryba ve vodě je jasné každému, kdo mě zná. Proto jsem si i přála, aby i Jari měl vodu rád. Podařilo se nám to díky vaničkování. Díky pravidelnému plavání pod vedením zkušené instruktorky se Jari seznámil s plaváním a zjistil, že je to zábava. A tak jsme z vaničkování plynule přešli na plavání s dětmi v bazénu.

Léto jsme si užili na koupalištích. A od podzimu docházíme na lekce plavání
Malý "podvodník" Richard.
do Berouna, do Studia Kytka. Pod vedením vyškolené instruktorky Veroniky se děti postupně učí potápět, skákat do vody, splývat a zároveň při plavání cíleně posilují.

Chodíme plavat do bazénu, který je pouze pro děti (není to veřejný bazén). Voda je schválně vyhřívaná na 30-33°C, aby dětem nebyla zima a vydržely půlhodinovou lekci. Hodina plavání, stejně jako hodina v dětském klubu, má jasně daný řád, aby děti věděly, že teď se bude plavat a teď už hodina končí a každý si může dělat, co ho baví. 

Po společném přivítání věnujeme několik minut posilování – děti plavou na bříšku, na zádech, kopou nohama různě cákají a loví hračky z vody. To vše za doprovodu různých říkadel, která jsou vždy stejná po určitou činnost a děti podle toho vědí, co je čeká, co se po nich bude chtít. Po posilování následuje nácvik skoků do vody a potápění, děti skáčou pro balonky nebo pod vodou proplouvají skrz obruč. Někdy dětem uděláme opičí dráhu - děti chodí po pěnových deskách a skáčou do vody pro hračku, se kterou pak plavou. Občas věnujeme hodinu nácviku plavání s pomůckami (plovací desky, pěnové pásky nebo housenky), ale děti v naší skupině jsou na to zatím malé a pomůcky nemají rády.

Hodina je ukončena říkankou, při které děti vyhazujeme do vzduchu, a ony padají do vody a nadšeně cákají. Posledních 5 minut po skončení lekce je věnovaných volné zábavě a relaxaci v teplé vodě. A kdo už toho má plné zuby, odchází do sprchy zabrat si volné místo.


A co si s sebou sbalit? Není potřebné vozit s sebou moc věcí.

Všechno důležité na hodinu plavání.
  • plavky nebo plenku do vody 
  • ručník
  • sprchový gel – před plaváním je potřebné umýt dětem i vlasy
  • na přebalení – náhradní plenku a Bepanthen (po osprchování nechávám Jariho pořádně oschnout a pak namažu Bepanthenem)
  • krém na namazání těla a obličeje
  • hřeben - ten ale úspěšně zapomínám doma
  • svačina a pití - na svačinu nesmím nikdy zapomenout, to by mi Jari neodpustil
  • někdo s sebou nosí ještě fén na vlasy nebo boty do sprchy

1 komentář:

  1. Jééé, to je krásná fotka. Nikča už je v plavání mazák. Díky kurzům zvládá plavat s pásečkem docela dobré dálky.

    Jen chci pro ostatní maminky poznamenat, že pokud začnete plavat s miminky jako my (od šestého měsíce - předtím třeba vaničkování), tak si opravdu zjistěte kvalitu vody! Háňa s Jarim i my chodíme do specializovaných center, kde je voda určená pouze pro koupání nemluvňat a batolat. Kurzy bývají trochu dražší, ale určitě se vyplatí.

    My jsme ještě u nemluvňat nosili s sebou "uchošťoury", aby se miminkům vytřela ouška.

    O našem plavání si můžete přečíst:
    http://blogujicimaminy.blogspot.cz/2013/08/plavu-si-ani-nevim-jak.html

    Tak vodě a plavání ZDAR :-) Ať se v ní dětem líbí!!!

    OdpovědětVymazat