středa 19. června 2013

Výběr kočárku

Různé typy kočárků v naší partě.
Kočárek je důležitou součástí výbavy v několika prvních měsících a není zrovna levnou záležitostí. Proto je důležité věnovat jeho výběru dostatek času a výběr neuspěchat. Nikdy se vám asi nepodaří najít ideální model, ale určitě je možné najít dobrý kompromis.


Při výběru kočárku jsem zvažovala následující:

Kam budu nejčastěji s kočárkem chodit – do terénu je lepší kočárek s velkými koly, dobře odpružený a nevadí, že je těžký. Naopak pro pohyb ve městě je lepší, když je kočárek lehčí a přední kolečka má otočná o 360°. Odpružení je dobré i do města, ale není to tak zásadní problém, když kočárek do města odpružený není.

Skladnost a systém skládání kočárku - také skladnost kočárku je důležité brát na vědomí. Když budete často cestovat a kočárek převážet, je důležité, aby šel snadno složit a nezabíral v autě moc místa.

Dostatečně velká hluboká korba – Jari je narozený v říjnu a tak bylo nutné, aby se pohodlně do kočárku vešel i se zimním fusakem a také, aby v kočárku mohl ležet ještě na jaře, tedy jako půlroční dítě.

Možnost na podvozek kočárku přidělat autosedačku – protože často jezdím autem, využívám této možnosti. Ať už jdu k pediatričce nebo na nákup.

Cena – cena je určitě důležitým bodem při rozhodování.

Kočárek nový nebo bazarový - to je také téma k zamyšlení. Pořízení kočárku je finančně nákladné a každý se snaží při jeho koupi ušetřit. Je možné koupit kočárek z druhé ruky a výrazně tak snížit náklady. Když kolem sebe vidím kočárky mých kamarádek, vím, že většinou není problém s bazarovými sportovními kočárky. Mívají dostatečně robustní konstrukci, která něco vydrží, neskládají se tak často a tak opotřebení není velké. Sama mám kočárek koupený od kamarádky a Jari je již třetí dítě, které v kočárku jezdí. Opotřebení není znát na konstrukci nebo korbě, je znát jedině na prodřeném potahu stříšky. Problematičtější je to s golfkami, které jsou namáhány častým skládáním, jejich konstrukce není tak robustní, aby kočárek byl dostatečně lehký a snadno přenosný. Při koupi bazarových golfek to proto chce být opatrnější při výběru. 

Žádné komentáře:

Okomentovat