pátek 26. září 2014

Očkování Priorix a podzimní marodění

Jari má za sebou první dávku vakcíny Priorix (proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím). Dlouho jsem očkování odkládala. Očkuje se od 15-ti měsíců, ale to mi přišlo zbytečně brzy. 

Jari se mi zdál malý a navíc by měl za sebou v krátkém čase Hexavakcínu a Priorix. Proto jsem chtěla mezi očkováními udělat delší pauzu. Navíc 15 měsíců mu bylo v lednu, bála jsem se tedy i případných zbytečných komplikací v podobě nachlazení. Očkování jsme tedy odložili na 18 měsíců. To nám ale překazilo mé nachlazení a letní očkování překazila angína (v květnu a červenci) a tak jsme očkování odložili na září. Tedy na dobu, kdy Jarimu bylo 23 měsíců.

Myslím, že by všechno proběhlo bez vážnějších reakcí. Bohužel byl ale před očkováním v kontaktu s dětmi, které se nezdály být nemocné (kašel a teploty se u nich projevily až v době, kdy už byl Jari naočkovaný). A tak i jeho skolila horečka a laryngitida. A celkově byl dosti unavený, plačtivý, málo jedl (převážně pil jen mléko) a v noci se častěji budil. Asi to nebyla pouze reakce na očkování, ale celkově to bylo spojeno s onemocněním.

Když mu není dobře, chce spát na gauči. A Zmizík ho zodpovědně hlídá.

Prvně jsme si užili jaké to je, když není dítěti po očkování dobře – a musím uznat, že ač jsem běžně docela klidná a nepanikařím, tak teď jsem strach měla. Když se najednou objevila horečka, která stále stoupala, vyměkla jsem a začali jsme s podáváním léků. Horečku jsme snižovali Nurofenem (v knize Varovné signály očkování se píše, že je lepší horečku po očkování snižovat Nurofenem než Paralenem – paracetamol na rozdíl od ibuprofenu totiž snižuje imunitní odpověď organismu). Kašel se zhoršil a přešel do suchého, dráždivého kašle, který jsme léčili pomocí kapek Sinecod a Fenistil. Kapky naštěstí zabraly a tak teď Jari dostává sirup Spiropent a ACC.  Naštěstí je vzorný pacient a není problém do něho léky a sirupy dostat.

Pohádka a plyšový koník - tak se u nás teď marodilo.

A jak už to tak bývá, přidala se ke kašli ještě rýma. Na ucpaný nos se nám dobře osvědčil Nasivin s kapátkem pro děti od 1 roku. Na odřený nos zase Bepanthen.

Teď už se Jari zdá být zdravý a zdá se, že i únava a pláč ustupují a tak jsme ho mohli nechat s mými rodiči a odjet na dovolenou do Tater. Jaké to je v Tatrách a jak si užil Jari týden s mými rodiči, o tom budou další články.


Možné nežádoucí účinky vakcíny Priorix (kopírováno ze stránky http://www.vakciny.net)
Podobně jako všechny vakcíny, může i tento přípravek způsobit nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Nežádoucí účinky, které se vyskytly v klinických studiích s vakcínou Priorix jsou následující:

Velmi časté (mohou se vyskytnout u více než 1 na 10 dávek vakcíny):
zarudnutí v místě vpichu injekce
horečka 38 °C nebo vyšší

Časté (mohou se vyskytnout až u 1 na 10 dávek vakcíny):
bolest a otok v místě vpichu injekce
horečka vyšší než 39,5 °C
vyrážka (skvrnky)
infekce horních cest dýchacích

Méně časté (mohou se vyskytnout až u 1 na 100 dávek vakcíny):
infekce středního ucha
otok žláz na krku, v podpaží nebo v tříslech
ztráta chuti k jídlu
nervozita
neobvyklý pláč
neschopnost spánku (insomnie)
zarudnutí, podráždění a výtok z očí (zánět spojivek)
bronchitida
kašel
otok příušních žláz
průjem
zvracení

Vzácné (mohou se vyskytnout u více než 1 na 1000 dávek vakcíny):
křeče z horečky
alergické reakce



1 komentář:

  1. Děkuji za radu s Nurofenem namísto paracetamolu. My nurofen tedy používáme častěji (když už musíme), ale tohle jsem nevěděla. Nikča naštěstí problémy po očkování nikdy větší neměla, za to já a očkování proti tetanu - hrůza. Bolelo to skoro tři týdny :-) A laryngitida je pěkně zákeřná a hlavně se vrací :-( http://blogujicimaminy.blogspot.cz/2013/10/laryngitida-nikdo-ji-nezve-ona-se-stale.html

    Tak ať už vás žádné podzimní neduhy nepotkají.

    OdpovědětVymazat