úterý 19. srpna 2014

Čerstvé ovoce vs. opruzenina

Letošní léto je u nás ve znamení čerstvého ovoce. Jarinek mu konečně přišel na chuť. Po měsících odmítání (jedl jen banány) zjistil, že rybíz, angrešt, borůvky nebo maliny jsou opravdu dobré.

A chutnají o to víc, když si je může sám utrhnout z keříků, které máme na zahradě nebo na verandě. Hned po příchodu na zahradu jde zkontrolovat, co od včerejška dozrálo. Největší úspěch měl červený rybíz a jahody v červenci, hitem srpna jsou borůvky a špendlíky. A zapomněla bych na meloun - ten je také velmi oblíbený. Na procházce jsme objevili dozrávající švestky a ty prý taky nebudou špatné.

Jari s Kubou čekají, až dozrají papriky. Ty jsou prý taky dobré.

Od naší paní doktorky jsem dostala varování, že mám být opatrná co se konzumace ovoce – nejen kvůli možným alergiím a vyrážkám, ale i kvůli vzniku opruzenin. Stolice může být po zvýšeném příjmu ovoce více agresivní. A tak mažu Bepanthenem co to jde. Zase jako u malého miminka – při každém přebalování. Dařilo se mi udržet vše v normě až do minulého týdne. O víkendu jsem mazání odflákla, protože se Jari hodně koupal v bazénu (a chlorovaná voda tomu asi moc nepřidala) a výsledkem je opruzený zadek. A tak teď mažu Sudocremem, abych opruzenou pokožku vysušila, a Jari doma chodí převážně bez plenky. Už se mi daří dostat opruzeninu pod kontrolu. Ještě tak 2 dny a bude vyhráno. A pak přijde opět na řadu Bepanthen Care Mast.

I když konzumace ovoce s sebou přinesla nepříjemnost v podobě opruzeniny, baští Jari ovoce vesele dál. Dnes pro něj mám na svačinu meruňky a nektarinky. Jsem zvědavá, jak mu budou chutnat.





1 komentář:

  1. Jo, jo opruzenina je prevít, hlavně teď přes léto. No teda býváválo. Nevím, jestli se nějaké babí léto ještě ukáže. Každopádně ať vám chutná vše letní i skoro-podzimní :-)

    OdpovědětVymazat