pondělí 9. září 2013

Výletní deník

Volný čas, který teď s Járou mám, se snažím aktivně využít. S naším Kočárkovým Komandem (5 matek, 5 dětí a 5 psů) vyrážíme na společné výlety, dovolené nebo prostě jen venčit psiska. Některá místa, která jsme navštívili, jsou vhodná pro malé děti a kočárky, jinde to nebylo s kočárkem snadné. Proto bych ráda sepsala tipy, kam se vydat ve volném čase s dětmi a kterým místům se raději vyhnout. Bude to taky takový stručný výletní deník pro naše Komando na pokračování.

Pražská ZOO a courání podzimní Prahou

Komando na Pražském hradě.
Járův první výlet s naším Komandem jsme uskutečnili na začátku listopadu. A protože byl docela hezký podzimní den, vyrazili jsme na celé odpoledne do ZOO Praha. Zahrada je dobře bezbariérově přístupná, proto pro nás bylo chození s kočárky bezproblémové. Pražskou ZOO jsme si oblíbili a tak jsme tam vyrazili už několikrát. Své kouzlo má hlavně na jaře a v létě, kdy je zde k vidění spousty zvířat, je možné dát si oběd v některé z restaurací a když děti usnou, můžou si maminky ve stínu vychutnat zaslouženou kávu.

Inspirovány Vendulkou, koupily jsme si v ZOO Turistické deníky a začaly jsme našim dětem sbírat Turistické vizitky z výletů. Hezky se nám deníky plní a na lov vizitek vyrážíme poměrně často.

Dalším z podzimních výletů byla odpolední procházka na Pražský hrad a na Petřín. Pokud to jen trochu jde, je lepší jet MHD (protože tou dobou byl Jarimu měsíc, jela jsem raději autem), protože najít volné parkovací místo není úplně snadné. Procházka na hrad není nikterak náročná a tak jsme z hradu vyrazili ještě na Petřín. Vyšlápnout kopec od Strahovského kláštera až k rozhledně dá každému, kdo tlačí kočár zabrat, ale pořád je to příjemnější než cestovat lanovkou. Lanovka na Petřín je určitě skvělým zážitkem pro všechny děti, ale pro matky s kočárky je spíše hororem. Ani jedna stanice není bezbariérová, a když se k tomu ještě přidá dav uspěchaných spolucestujících, není to nic příjemného.

Jeseník
Kouzelná Karlova Studánka.
Na začátku ledna jsme vyrazili na první rodinnou "skorodovolenou". Martin jel do Jeseníku pracovně na 14 dní. Plán byl jasný – během dne byl Martin v práci a my dva jsme vyráželi na výlety. Ubytovaní jsme byli v Lázních Lipová, které pro mě nebyly turisticky až tak zajímavé a tak jsem autem jezdila po okolí na výlety. Díky tomu, že máme terénní kočár s velkými koly, mohla jsem si dovolit brouzdání zasněženou krajinou a netrávit tak všechen čas pouze ve městě. V Jeseníku jsem si oblíbila jednu kavárnu, do které jsem chodila na dopolední bezkofeinovou kávu. Jari většinou spal v kočárku a já si tak mohla číst.

Hezký výlet je určitě do lázeňského komplexu Priessnitzových lázní. Lázně jsou situovány na kopci, takže to chce se pořádně opřít do kočáru, dobře rozložit síly a s chutí nahoru (méně zdatní mohou přijet do lázní autobusem z Jeseníku). Na kopci je krásná lázeňská kolonáda a naučná stezka mezi stanovišti jednotlivých procedur. V létě určitě o to příjemnější, že si můžete odpočinout na lavičkách.

Pro mne nejkrásnější výlet byl do lázní Karlova Studánka. Je to malebné horské městečko – dřevěné domky, upravené parčíky, i v zimě udržované chodníky, takže procházka není nijak náročná. Krásná turistická stezka okolo celého městečka mě vedla od jednoho lázeňského domu ke druhému, ke sjezdovce a kolem školy a školky až k lázeňskému domu, ve kterém je plavecký bazén a krásná restaurace a kavárna.
Škoda, že druhý týden našeho pobytu nebylo příznivé počasí a nemohli jsme vyrazit na další celodenní výlety.

„Babymushing“ týden v Peci pod Sněžkou
Wendy, kluci a holčičky na výletě do Obřího dolu.
V únoru jsme s Vendulkou, dětmi a psy vyrazili k nám na chalupu do Pece pod Sněžkou. Zasněžená Pec je za slunečného počasí krásná a o to krásnější, když můžete vyrazit na výlet za město.  Protože jsme správně tušily, že s kočáry bychom se nikam daleko nedostaly, koupily jsme si hliníkové sáňky a měly je pro kluky místo kočárků. A když jsme do saní ještě zapřáhly psy, bylo o zábavu nejen nás, ale i kolemjdoucích postaráno. Na víkend za námi ještě dorazili Markéta s Járou a Zuzu – inspirováni naším nápadem, i oni si pořídili pro Zuzu sáňky.
Se sáňkami jsme se pohodlně dostali do Boudy pod Sněžkou i na Jelení louky. V obou chalupách nebyl problém zaparkovat spící děti v lyžárně a jít na oběd i s bandou čtyř psů. Obě chalupy jsou také baby friendly. Mohli jsme si půjčit dětskou jídelní židličku, hračky a na Jeleních loukách nechat děti hrát si v dětském koutku.

Český ráj s Komandem
Na mostě před Valdštejnem.
Nápad na společný prodloužený víkend jsme měly už dlouho. A díky Terezce, která se pečlivě věnovala výběru chalupy, do které bychom mohli s dětmi jet, jsme v květnu vyrazili do Českého ráje. Ubytovaní jsme byli v penzionu Agáta, který je pro rodiny s dětmi ideální – herna hned vedle kuchyně, na zahradě pískoviště, houpačky, bazén a trampolína, zahrada je oplocená a tak mají děti útěk ze zahrady ztížený. 

První den jsme jeli do Turnova, abychom si prošli centrum a dali si oběd. Město je pro kočárky dobře vyřešené – široké chodníky a žádné schody. Po obědě jsme vyrazili na výlet na Hrubou skálu a Valdštejn. Abychom se vyhnuli náročné cestě do kopce, zaparkovali jsme u Hrubé skály a vydali se po turistické stezce na Valdštejn. Pro ty, kdo mají terénní kočárky, není lesní terén problém, cestu ale zvládnou i ti, kdo mají golfky (Terezka s Evičkou to mohou potvrdit). Cesta vede skoro celou dobu po vrstevnici a tak je to příjemná 4 kilometrová procházka s krásnými výhledy na skalní město.

To jsou jen ve zkratce podzimní, zimní a jarní výlety. Místa, kde se nám s Komandem líbilo a kam bychom se zase rády podívaly. O letních výletech a akcích bude příští Výletní deník. 

4 komentáře:

  1. Hani, kdyby byl někdo z tvých čtenářů ze severu, tak přidávám tipy od nás:

    http://blogujicimaminy.blogspot.cz/2013/08/cechy-krasne-tipy-na-vylety-s-dvouletymi.html

    Jinak Mirakulum je blíž k vám a je to taky moooc hezký výlet, ale spíše až s chodícími.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tipy na výlety u vás. Občas na sever vyrazíme, tak alespoň vím, kam zajít :)

    OdpovědětVymazat
  3. Haničko, super blog ..... mít ještě malé prcky tak se mileráda k vašemu "komandu" přidám, přeju vám všem .... maminkám i dětem .... ještě další velkou spoustu radostí, výletů a společných akcí ..... když jsem byla s klukama doma na MD podnikaly jsme s kamarádkama něco podobného, moc ráda na ten čas vzpomínám i když jsou mé děti už školou a školkou poviné .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, moc děkuji. S komandem si společné akce užíváme. Někdy jdeme na výlet, když není hezky, tak si uděláme baby club u některé z nás doma.

      Vymazat