úterý 13. srpna 2013

Vojtova metoda

O Vojtově metodě již asi každý někdy slyšel. Je to metoda používaná u dětských i dospělých pacientů. Prostřednictvím Vojtovy metody je možné naučit tělo používat pro daný pohyb správné svalové skupiny, které častokrát pacient nedovede vědomě používat. 


Vojtova metoda - zaučení rodiče
Vojtova metoda aktivuje nepoužívané svaly a umožňuje souhru protilehlých svalových skupin. Aktivace se provádí drážděním spoušťových zón. Při včasném odhalení problému je možné se cvičením Vojtovy metody začít již od novorozeneckého věku. Rodiče jsou v tomto případě proškoleni fyzioterapeutem a několikrát denně doma provádí předepsané cviky. Pro cvičení je důležité, aby dítě bylo odpočaté, nebylo hladové, ale zároveň nebylo těsně po jídle, musí být vysvlečené (nenechávat mu ani plenku) a je dobré, aby neleželo ne příliš tvrdé nebo měkké podložce. Někdy dá docela zabrat skloubit všechna kritéria, aby se poctivě cvičilo 3 – 4x denně.

Vojtova metoda.


A jak to bylo u nás?

Cvičení Vojtovy metody znala od kamarádek a věděla jsem, že je ke cvičení dovedl nějaký problém s pohybovým vývojem jejich dětí. Pozorovala jsem Jariho, jak se v necelých 4 měsících marně snaží dělat další pokroky v poloze na bříšku. Dala jsem mu nějaký čas, aby předvedl, jestli se nějak popere s postupným natahováním předloktí a zvyšováním polohy. Snažil se, co mu síly stačily, ale pořád to nebylo ono. Nakonec začal zapažovat ruce, protože natáhnout je byl problém. A protože zastávám názor, že cvičením člověk nemůže nic zkazit a že by si občas každý rodič měl sundat růžové brýle a připustit si, že jeho dítě není dokonalé, poprosila jsem tedy naší doktorku, zda by mi mohla vypsat žádanku na rehabilitaci.

Balanční podložka - vhodné doplnění cvičení.

Na konci února (Járovi byly 4,5 měsíce) jsme začali docházet na fyzioterapii do Motola na Kliniku rehabilitace a tělovýchovného lékařství. Na vstupní kontrole paní doktorka odhalila jádro problému – zkrácené krční svaly a předepsala nám cvičení Vojtovy metody. Od března tak cvičíme pod odborným dohledem naší fyzioterapeutky. Zpočátku opravdu poctivě 4x denně – zlepšení se díky Vojtově metodě projevilo už po týdnu cvičení a sestřička byla spokojená s naším snažením. Postupem času (do další kontroly u doktorky) jsme prostřídali několik různých cviků, které vždy fyzioterapeutka „šila na míru“ a časem, jak se Jari zlepšoval, jsme měli povoleno cvičit jen 1 – 2x denně. Po další kontrole u doktorky stále docházíme na cvičení - chodíme si do Motola hrát a pravidelně ukázat naší sestřičce, jak se Jari vyvíjí. Vždy od ní dostanu dobré tipy, jak ho motivovat k dalším pokrokům, pohrajeme si s hračkami, které doma nemáme a jdeme domů.

Za nedlouho nás čeká další kontrola u doktorky, tak jsem zvědavá, co nám řekne.

Cvičení na míči je možné kombinovat s Vojtovou metodou.

Když se zpětně ohlédnu za naším cvičením Vojtovy metody, musím přiznat, že to někdy byla makačka (zpocení jsme byli oba dva), někdy Jari hodně brečel, někdy se mi cvičit nechtělo (když byl hezký jarní den, raději bych byla venku), ale rozhodně to stálo za to a cvičení vřele doporučuji.




1 komentář:

  1. Také jsme "vojtili". Důležité je, jak k tomu přistoupí mamina (tátové většinou neradi dělají s miminkem něco, co je nepříjemné :-) a pak i blízké okolí. Pokud mimčo litují, tak je to problém. Fyzioterapeutky jsou skvělé. Nám naše Míša vymýšlela spoustu her, kterými jsme cvičení/necvičení zpestřovali. Hlavně maminky Vojtovka nebolí!!! Vždyť si to zkuste na sobě. Takže miminko brečí jen proto, že ho nějak fixujeme. Pokud cvičit musíte, hlavu vzhůru, výsledky stojí za to.
    Hani, díky za článek.

    OdpovědětVymazat