čtvrtek 8. srpna 2013

Kojení

Kojení je považováno za to nejlepší, co může matka dítěti poskytnout. Ale jsou situace, kdy se radost z kojení vytrácí a kojení matku spíše stresuje nebo se laktace vůbec nespustí a je potřebné přejít na umělou výživu.

Určitě nejsem jediná, kdo měl zpočátku s kojením problémy. Však dotazů ohledně techniky kojení, správné délky či správných poloh při kojení je na webu Laktační ligy obrovské množství. I já si tyto dotazy a rady pročítala a snažila se odhalit, proč Jára po každém kojení zvrací (nebylo to decentní ublinknutí, ale většinou vyhodil skoro vše, co vypil), co dělám špatně, že zvrací, když je jinak při kojení spokojený. Z porodnice jsem byla poučená, jak správně miminko přikládat a myslím, že v tom problém nebyl – dítě by mělo mít doširoka otevřená ústa, nos zabořený do matčina prsu a v puse by kromě bradavky mělo mít i část dvorce. 

To všechno jsem dělala, i přesto Jari pořád zvracel. Jako správně vystresovaná matka v šestinedělí jsem nakonec volala naší doktorce a prosila jí o radu. Ta zněla velmi jednoduše – před kojením minutu či dvě odstříkat mléko, aby neteklo tak rychle. Kvůli mému silnému vypouštěcímu reflexu teklo mléko opravdu rychle, Jari proto musel hltat a nalokal se vzduchu (pro tak malé miminko to byl opravdu příliš rychlý tok, když byl starší už nebylo nutné mléko před kojením odstříkávat). Když si následně odříhl, letěla ven celá vypitá dávka a já musela s kojením začít nanovo. Zkusila jsem tedy, dle rady doktorky, mléko nejprve odstříkat a světe div se, bylo po problému. Jak málo někdy stačí.

Během šestinedělí jsem s kojením chtěla několikrát přestat, ale prvotní naštvání z toho, že je to občas komplikované, jsem potlačila a vydržela to. Nakonec jsem kojila 9 měsíců a kojila bych dál, kdyby se Jari sám od sebe neodstavil (tím mi pomohl vyřešit dilema, kdy a jak ho začít odstavovat).


S kojením je pro mě ještě spojená jedna věc – a to svědomitá péče o bradavky. Poučena z porodnice a od kamarádek jsem po každém kojení nechala na bradavkách zaschnout pár kapek mléka, než jsem se opět oblékla. Když jsem cítila nepříjemné svědění či pálení, raději jsem je ještě namazala Bepanthenem. Díky tomu jsem za celou dobu nemusela ani jednou řešit problém s popraskanými bradavkami. Bepanthen se navíc dobře roztírá a snadno vstřebává a díky tomu není nutné ho před dalším kojením omývat. 
Bepanthen Care Mast - opět nezklamal.

1 komentář:

  1. Já to s kojením taky neměla lehké. Mám větší prsa a s těma to jde většinou hůř než lépe. Niki mi je ze začátku pěkně potrhala. Musela jsem kojit přes klobouček a potírat i Bepanthenem Plus, u kterého je jediná nevýhoda, že se musí před dalším kojením z prsu omýt. Ale jinak zabíral výborně a bradavky se rychle zahojily. Pak jsem už používala jen obyčejný bepanthen. Chybama se člověk učí. Já se naučila lépe Niki přikládat a bylo po problémech.

    OdpovědětVymazat