středa 18. února 2015

Berlín

Na konci ledna jsme si po čtyřech měsích opět dopřáli prodloužený víkend jen pro nás dva. Tentokrát jsme vyrazili do Berlína. 

Jarinek byl s mými rodiči na chalupě na horách a víkend s babičkou a dědou mu moc prospěl. Zjistil, že se ve sněhu opravdu nerozpustí a nemusí se ho tedy bát. A dokonce přišel na chuť sáňkování a lyžování. To co byl o vánočních svátcích problém, se najednou pod taktovkou babi a dědy zdálo jako velká sranda.

Psí holky jsme dali na hlídání mojí ségře a myslím, že i ony byly spokojené. Užívaly si procházky a běhání po zahradě - to na co byly vždy zvyklé a co mají rády. 

Odjížděli jsme ve čtvrtek odpoledne a ještě hodinu před odjezdem jsme nevěděli, kam vlastně jedeme. A to mám někdy moc ráda, tohle rychlé rozhodování a rychlé jednání. Bylo jasné, že pojedeme do Německa, ale kam, to jsme pořád nevěděli. Nakonec vyhrál Berlín. 

Je to už dobrých 12 let, co jsem tam byla se školou na víkendovém pobytu a tak jsem se těšila, že uvidím, jak moc se Berlín za tu dobu změnil. Změnil se k nepoznání. Je to město, které je neustále v pohybu - auta, autobusy, vlaky, lidi, stavební stroje. Těch stavebních strojů, různých rekonstrukcí, budování nových domů, je v Berlíně opravdu mnoho. Když se dívám na fotky, jsou na spoustě z nich vidět jeřáby. Při procházce městem jsem si říkala, že je nově vznikajících domů možná až příliš a že je škoda, že volná prostranství, která zbyla po zboření Berlínské zdi, nevyužijí pro vybudování nových parků. 

V plánu bylo projít si město, což se nám povedlo. Podívat se na zbytky Berlínské zdi, což se nám také povedlo. Chtěli jsme navštívit Reichstag - to si necháváme na příště, protože je nutné si předem registrovat vstup. Návštěvu muzea jsme také nestihli, protože mě skolila chřipka a tak jsme v neděli místo do muzea jeli po snídani rovnou domů. 

Je toho ještě hodně, co musíme v Berlíně vidět a zažít a tak se těším na nějakou další návštěvu. Třeba někdy na jaře. 

Ubytovaní jsme byli v Airport hotelu na okraji města a do centra jsme vlakem. S jedním přestupem na Ost-Kreuz jsme byli do půl hodiny v centru. Skvělé cestování a skvěle vymyšlený systém městské dopravy. 

Fotek z Berlína je dost a tak jsem je nahrála do galerie.

Berlín letem světem.

Žádné komentáře:

Okomentovat